Δημοσίευση σε 28ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο

Έργο EuSleep: Ανάλυση βιοϊατρικών σημάτων σε ασθενείς με σύνδρομο υπνικής άπνοιας και υπηρεσίες διάγνωσης και αντιμετώπισης

Έξαρχος Κωνσταντίνος, Νικολόπουλος Αποστόλης, Μπέλλος Χρήστος, Στεφάνου Κωνσταντίνος, Στέργιος Γεώργιος, Τάτσης Κωνσταντίνος, Τσελεπή Χαρά, Κωνσταντινίδης Αθανάσιος, Κωστίκας Κωνσταντίνος

Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Lime Technology IKE

 

Το Σύνδρομο Απνοιών Υποπνοιών κατά τον Ύπνο (ΣΑΥΥ) είναι μια χρόνια διαταραχή που οδηγεί σε αυξημένη ημερήσια υπνηλία, σχετίζεται με πρόκληση ατυχημάτων, με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών και μεταβολικών διαταραχών καθώς και με κατάθλιψη. Εκτιμάται ότι 2 στους 10 ενήλικες πάσχουν από ΣΑΥΥ, εκ των οποίων 90% παραμένει αδιάγνωστο. Η πολϋυπνογραφία, που εκτελείται σε ειδικά εργαστήρια μελέτης ύπνου, αποτελεί τη μέθοδο αναφοράς για τη διάγνωση του ΣΑΥΥ, έχει όμως υψηλό κόστος και απαιτεί ειδικό εξοπλισμό καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό.

Το έργο EuSleep στοχευει στη δημιουργία μιας πλατφόρμας με σκοπό να οδηγήσει σε την ενημέρωση αλλά και αξιολόγηση αδιάγνωστων ατόμων με προσυμπτωματικό έλεγχο στο γενικό πληθυσμό και στην ανάπτυξη αλγόριθμου με χρήση βιοσημάτων για διαγνωστικό σκοπό. Επιπλέον, στοχεύει στην καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών με τη θεραπεία μέσω παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και γενικότερα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μέσω της παροχής υπηρεσιών αντιμετώπισης του ΣΑΥΥ από απόσταση.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, ο επισκέπτης της ιστοσελίδας του έργου (eusleep.gr) με δωρεάν εγγραφή μπορεί να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο STOP-Bang (στα Ελληνικά) και να μάθει άμεσα αν ανήκει στην ομάδα κινδύνου για υποκείμενο ΣΑΥΥ. Στην ιστοσελίδα προσφέρεται επίσης (στα Ελληνικά) και το ερωτηματολόγιο ημερήσιας υπνηλίας Epworth Sleepiness Scale. Η ευκολία συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων και η άμεση αυτόματη βαθμολόγησή τους από την εφαρμογή, προσφέρει διαδραστικότητα.

Το έργο EuSleep αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση που πλαισιώνει την τρέχουσα κλινική πράξη από τη διάγνωση μέχρι και τη θεραπεία στοχεύοντας στην ευρεία πληθυσμιακή κάλυψη μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου, χρησιμοποιώντας εφαρμογές κινητών συσκευών και ψηφιακό περιεχόμενο, με σκοπό τον εντοπισμό των αδιάγνωστων περιστατικών και την πρώιμη έγκαιρη διάγνωση του ΣΑΥΥ.